Snížení sazeb DPH

Snížení sazeb DPH od 1.5. 2020 v gastronomii? Ano i ne, tak jak se v tom orientovat? Pojďme na to.

Jako podnikatelé stále čelíme výzvám. Poslední týdny byly jak vystřižené z Hamleta. Řešili jsme otázku žít či nežít. Teď bojujeme dále, tentokrát s nepřehledným daňovým systémem. Přichází však s menší pomocí v podobě snížené sazby DPH. Abychom pochopili, co patří do snížené sazby, budeme v příštích dnech při obsluze hosta řešit jinou otázku: „Tady či sebou?“.

Zákon totiž rozlišuje stravovací službu a dodání zboží. To je oč tu běží a co určuje rozdíl mezi sazbami DPH.

Podstatou stravovací služby v očích zákona je taková služba „u níž existuje přidaná hodnota, jako je například obsluha, posezení, klimatizace, využití WC, úklid sklenice, její umytí a další rysy typické pro restaurační služby, které je povyšují nad pouhé „dodání zboží“. Příkladem je, když obsloužíte hosta, ať už uvnitř či na zahrádce a servirujete nápoje do sklenice.

Naproti tomu pro klasifikaci dodání zboží je typické, že si zákazník odnese sebou jídlo (do ruky, na tácek, do krabičky apod), nápoj v kelímku či jiném obalu (kelímek, láhev, plechovka, džbánek). Ačkoliv mohou prodávat v režimu „sebou” i klasické gastropodniky z řad restaurací, kaváren a hospod, nejčastěji se jedná o hladová okna, stánky či foodtrucky bez posezení, zázemí a obsluhy.

Po rozdělení definic můžeme přejít ke konkrétním změnám, které jsou především u stravovacích služeb. U těch klesá sazba DPH z 15% na 10%. Alkohol zůstává v 21% základní sazbě s výjimkou piva, které nově klesne do 10% sazby.

Pokud se jedná o režim „Dodání zboží” vše zůstává jako doteď, tedy 15% sazba DPH na jídlo a nealko nápoje. Alkoholické nápoje včetně piva zůstávají v základní 21% sazbě DPH.
Nezapomeňme, že aktuální opatření související s šířením koronaviru, umožňují provozovatelům pouze prodej přes výdejní okénko, tedy v režimu „Dodání zboží“, což je sazba zvýšená. Sníženou sazbu si majitelé gastropodniků mohou poprvé vyzkoušet reálně od 11. května, kdy mohou otevřít i venkovní zahrádky a následně od 25. května i vnitřní prostory – samozřejmě pokud jejich služby naplňují definici stravovací služby.

Myslíme na Vás v těchto obtížných chvílích a doufáme, že v průběhu května všichni otevřete naplno a přivítáte mnoho svých zákazníků.

Pro odlehčení se můžete podívat, jak změny sazby DPH vyřešil Tonda Blaník: